In dit artikel, leg ik uit waarom Google Analytics zo belangrijk is en hoe je Google Analytics installeert op WordPress.
Waarom is Google Analytics belangrijk voor Bloggers?
Met Google Analytics kun je dingen bijhouden zoals:
Wie je website bezoekt
Dit deel van Analytics houdt bij vanaf welke locaties mensen je website bezoeken, welke browser ze gebruiken en nog meer andere belangrijk informatie zoals: schermresolutie, JavaScript support, Flash Support, taal en meer.
Deze data is extreem handig en kan je op meerdere manieren helpen. Wanneer je je design wilt aanpassen kun je deze bezoekersdata meenemen zodat je nieuwe thema compatibel is met je bezoekers. Als veel van je bezoekers bijvoorbeeld geen flash support hebben kun je hierop inspelen door geen flash elementen op je website te gebruiken. Als veel van je bezoekers een schermresolutie van 1280 hebben, kun je hierop inspelen door een responsive thema te maken die optimaal is voor die resolutie.
Wat je bezoekers doen wanneer ze op je website surfen
Je kunt bijhouden waar bezoekers heen gaan op je website, hoe lang ze er blijven, en wanneer ze weer weggaan. Deze informatie kun je gebruiken om de bounce rate (percentage van bezoekers die meteen weggaan na de eerste pagina) van je website te verlagen door verschillende dingen op je site aan te passen en te verbeteren.
Wanneer je website bezocht wordt.
Je kunt zien op welke tijden van de dag je website het drukst bezocht wordt, en hier gebruik van maken door je nieuwste content altijd te publiceren rond deze tijd.
Waar bezoekers vandaan komen
In deze sectie kun je zien vanaf waar je bezoekers doorverwezen zijn (bijvoorbeeld: Google, Bing, Facebook, Pinterest, Directe link in de browser, gerefereerd van een andere site).
Het toont ook het percentage van bezoekers aan van deze bronnen. Google Analytics geeft je een overzicht van alle categorieën.
Hoe bezoekers reageren op je content
Google Analytics laat je zien hoe bezoekers reageren op content op je website. Bijvoorbeeld hoe vaak en op welke links er het meeste geklikt wordt. Hier kun je mooi gebruik van maken door te A/B testen en experimenteren met verschillende content en kijken wat het beste werkt.
Google Analytics: Aanmelden
Stap 1: Eerst moet je je aanmelden voor een Google Analytics account. Om dit te doen ga je naar de Google Analytics registratie pagina en log je in met je Gmail account. Als je nog geen gmail account hebt moet je er eerst een aanmaken.
Stap 2: Wanneer je bent ingelogd met je Gmail account zul je het scherm hieronder zien. Klik op Aanmelden om verder te gaan.
Stap 3: Op het volgende scherm heb je de keuze om website of App statistieken te tracken. Zorg ervoor dat de website tab geselecteerd is.
De informatie die je hier moet invullen spreekt voor zich. Vul de naam en URL van je website in, account naam (mag alles zijn wat je wilt), land en tijdzone.
Laat alles hieronder aangevinkt en klik op Tracking ID ophalen. Als het goed is zul je daarna een lap tekst zien met de voorwaarden. Klik op akkoord om verder te gaan.
Stap 4: Nu krijg je je Google Analytics Tracking code te zien. Kopieer je Tracking ID. Deze heb je namelijk nodig om later in je WordPress website in te voeren.
Laat je Analytics tab open aangezien je deze straks weer moet controleren wanneer je de code hebt geïmplementeerd op je site.
Google Analytics installeren in WordPress
Stap 5: Log nu in op je WordPress website en klik links in het menu op plugins en vervolgens nieuwe plugin om een plugin te downloaden.
Zoek naar de plug-in met de naam “Google Analytics by MonsterInsights” en klik op Nu installeren en vervolgens op Activeren.
Stap 6: Klik nu links in je WordPress menu op Insights en klik op Instellingen. Onder het tab Algemeen en Algemene Instellingen vink je “UA code handmatig invullen” aan. Plak hier de Tracking-ID in die je net gekopieerd hebt.
Klik nu op Wijzigingen Opslaan en klaar is kees! Meestal duurt het ongeveer een dag voordat alles goed werkt en kun je je statistieken bijhouden op Google Analytics.
Geef een antwoord