Stel jezelf eens voor dat je op een dag wakker wordt en 1 miljoen euro op je bankrekening ziet staan. Je hebt er geen bloed, zweet of tranen voor opgeofferd om dit geld te verdienen en het komt ook niet van een erfenis of iets dergelijks. Je hebt simpelweg een kleine investering gedaan die met de jaren is uitgegroeid tot een fortuin.
Het klinkt misschien als een fabeltje, maar toch is het daadwerkelijk gebeurd en het gebeurt zelfs nog steeds in de wereld van crypto. Als je op 23 augustus 2010 voor 10 euro aan bitcoins had gekocht voor een prijs van 4 cent per stuk en het had vastgehouden tot de dag van vandaag, dan zou deze investering nu een waarde hebben van meer dan 2,3 miljoen euro, aangezien de bitcoin prijs nu op 9500 euro per stuk staat. En dat van een investering van 10 euro! Kun je nagaan hoe rijk je nu zou zijn als je er 500 euro in had gestopt, dan had je nu meer dan 118 miljoen euro!
Natuurlijk moest je hier dan wel zeven jaar geduld voor hebben, en ook nog eens stalen zenuwen. De bitcoin prijs kende door de jaren heen namelijk enorme pieken, dalen en een crash in 2015 en voor de meesten was deze periode zeer stressvol om hun bitcoin vast te blijven houden en niet te verkopen, of zoals het in de cryptowereld genoemd wordt: hodling (een doelbewust fout gespelde vorm van holding). Veel bitcoin houders hebben hun bitcoin dan ook eerder verkocht, meestal nog wel met winst, maar niet voor zo’n groot bedrag als het had kunnen zijn.
Nu denk je misschien: Maar Karel, ik wil geen zeven jaar wachten om miljonair te worden, ik wil nu rijk worden, en ik kan niet terug in de tijd gaan om Bitcoin te kopen voor die prijs!
Oké, rijk worden wil je natuurlijk zo snel mogelijk. Als troost kan ik je vertellen dat je niet per se zeven jaar hoeft te wachten om flinke winst te behalen met cryptocurrencies. Het zal nog steeds een tijdje kunnen duren, maar in een kortere periode kun je al aardig wat gains behalen. Het tweede punt — dat je niet in een tijdmachine kunt springen en bitcoin voor een paar cent kunt kopen, is zeker waar. Echter is de cryptomarkt zo opgebloeid dat er nu veel meer cryptocurrencies verkrijgbaar zijn, die net als bitcoin de potentie hebben om te groeien als kool.
Als je bijvoorbeeld 2000 euro geïnvesteerd had in de cryptocurrency Ripple op 1 januari 2017, toen de prijs $0,0065 was, had je een jaar later een aardig groot bedrag in handen. De prijs van Ripple werd een jaar later namelijk $2,90 per stuk. Voor 2000 euro had je ongeveer 377.000 XRP(ripple) kunnen kopen, wat nu 1,1 miljoen dollar waard is, ongeveer 980.000 euro.
Een nog mooier voorbeeld is de cryptocurrency NEO, voorheen Antshares. Op 1 januari 2017 was een antshare 14 dollarcent per stuk. Als je er met een investering van 2000 euro 18.000 stuks van kocht, dan was je portfolio een jaar later met een prijs van $154 per NEO 2,8 miljoen dollar waard, ongeveer 2,3 miljoen euro. Bovendien verdien je ook een vorm van dividend voor het vasthouden van NEO in de vorm van de cryptocurrency GAS. Met 18.000 NEO ontvang je ongeveer 5 GAS per dag, wat neerkomt op 250 euro per dag toen GAS op z’n hoogtepunt was. Zeker niet slecht!
Uiteraard is het wel wat moeilijker dan ik het nu laat klinken en heb ik nu de beste voorbeelden eruit gepikt om aan te tonen dat het mogelijk is. Er zijn namelijk meer dan duizend verschillende cryptocurrencies waar je in kunt investeren, waarvan zeker meer dan 70 procent zogenaamde ‘shitcoins’ zijn, zoals de meeste in de cryptospace het noemen. De truc is dus om de slechte coins van de goede te kunnen onderscheiden.
In deze gids zal ik je alles leren over waarom te investeren in Bitcoin, Ethereum en andere ‘altcoins’ en hoe je dit precies moet doen.
Laten we beginnen.
De Bitcoin en Ethereum hype
Veel mensen zijn sceptisch over het idee van virtueel geld wanneer ze er voor het eerst over lezen of horen. Het klinkt te mooi om waar te zijn. “Virtueel geld is niet echt want je kunt het niet aanraken”, of “Je kunt het dan toch zo vaak kopiëren als je wilt? Dat werkt niet!”, zijn twee bekende misverstanden over bitcoin. Als de sceptici er echter dieper induiken, komen ze er meestal achter dat het toch best interessant is. Ik zal je vertellen waarom.
Vanaf de eerste bitcoin transactie in 2008 heeft bitcoin bewezen een zeer betrouwbare investering te zijn. Met uitzondering van de crash in 2014 — waarbij de prijs voor een korte periode zakte naar 30 dollar, heeft bitcoin tot op de dag van vandaag een continu opwaarts traject gevolgd.
Laten we even naar de cijfers kijken om het beter te kunnen begrijpen. In 2015 zag bitcoin een indrukwekkende groei van 20%. In 2016 was deze groei nog indrukwekkender: 200%, waarbij de prijs van 400 dollar omhoog schoot naar 1200 dollar. 2017 was echter het beste jaar voor bitcoin. Hier groeide de prijs per bitcoin van ongeveer 1000 dollar tot bijna 20.000 dollar. een groei van 1900%!
Hierna zakte de bitcoin langzaamaan wat naar beneden. Echter is de bitcoin nog steeds vele malen hoger dan z’n beginprijs. De huidige prijs van bitcoin is ongeveer 10.000 dollar per stuk.
Het komt dus niet als een verrassing dat bitcoin de meest populaire en bekendste digitale valuta van het moment is.
En Ethereum dan?
Ethereum is relatief nieuw. Ethereum kwam voor het eerst aan het licht in 2013 toen Russisch programmeur en blockchain genie Vitalik Buterin de technische details en omvang van het ethereum protocol beschreef in de bekende whitepaper.
In 2015 werd het Ethereum platform gelanceerd, en hoewel deze cryptocurrency pas vier jaar op de markt is, is het een geduchte rivaal voor Bitcoin en zal het volgens kenners niet lang meer duren voordat Bitcoin van de nummer 1 plek gestoten wordt (de flippening). In 2017 is de prijs van Ethereum gestegen van een bescheiden $8 per stuk in januari 2017, tot $1357 per stuk in januari 2018. Een groei van maar liefst 16.000% in een jaar!
De toekomst ziet er dus zeer rooskleurig uit voor degenen die in Ethereum besluiten te investeren.
Sterker nog, beide cryptocurrencies lijken veel potentie te hebben. Maar om beter te kunnen begrijpen hoeveel potentie er nou precies in zit, zal ik eerst uitleggen hoe cryptocurrency werkt, en wat de briljante achterliggende technologie-blockchain-is.
Wat is Bitcoin?
Bitcoin is de eerste globale gedecentraliseerde valuta waarmee je geld kunt verzenden van persoon naar persoon zonder een tussenpersoon — zoals een bank, nodig te hebben. Het enige wat je nodig hebt is een computer, aangezien bitcoin puur bestaat uit software.
Dat het een gedecentraliseerd betaalmiddel is, betekent dat er geen centrale instantie of leiding is die bitcoin beheert of er autoriteit op kan uitoefenen. Zo is er dus niemand die je kan vertellen waar je wel of niet je bitcoin geld aan mag uitgeven. Het is een open systeem en iedereen kan er gebruik van maken.
Je zou misschien denken dat een gebrek aan controle of toezicht zou uitlopen tot chaos, maar niets is minder waar. Dat is omdat blockchain — de achterliggende technologie van bitcoin één van de meest nauwkeurige en veilige systemen is die ooit is ontwikkeld.
Hoe werkt bitcoin en blockchain?
Een blockchain is een ledger (grootboek) dat een register bijhoudt van alle gemaakte transacties die ooit zijn gedaan.
In plaats van een centrale beheerder, zoals een bank of regering, organiseert de blockchain alle data in batches die “blocks” worden genoemd. Deze batches maken gebruik van cryptografische codes om de blocks veilig aan elkaar te linken.
In andere woorden, elk block identificeert het vorige block door middel van een hash waarde, oftewel een unieke string code die bestaat uit tientallen cijfers en letters. Alle blocks zijn aan elkaar gelinkt, vandaar de naam blockchain.
Blockchain lost twee zeer uitdagende problemen op die je normaal gesproken tegenkomt bij digitale transacties:
- Het controleren van informatie (vervalsing van transacties)
- Het voorkomen van duplicatie (geld kopiëren)
Wanneer er een transactie gedaan wordt, zal het grootboek dit registreren en verzenden naar het gehele blockchain netwerk. Computers over de hele wereld die ook beschikken over de blockchain zullen de transactie dan controleren en verifiëren. De computer die de transactie als eerste valideert zal een kleine beloning ontvangen in de vorm van bitcoin (dit proces wordt mining genoemd).
Het geverifieerde block krijgt een tijdstempel en wordt in chronologische volgorde aan de blockchain toegevoegd. De gehele blockchain wordt continu geupdate zodat deze altijd en op elk moment nauwkeurig kan weergeven wie hoeveel bitcoin bezit.
Kenmerken van Bitcoin
Globaal
Bitcoin is globaal. In andere woorden, bitcoin heeft geen grenzen. Je kunt het naar iedereen over de hele wereld verzenden zonder voorwaarden. Naar Oeganda, Thailand, Venezuela, Rusland etc, noem maar op. Overal waar internet is, is het mogelijk om bitcoin te sturen. De ontvanger hoeft geen bankrekening te openen en zich in te schrijven. Het enige wat de ontvanger nodig heeft is een bitcoin adres, die iedereen overigens binnen een paar minuten kan maken.
Bovendien zit je niet vast aan een dienstregeling zoals bij een bank, die bijvoorbeeld geen transacties doordrukt in het weekend. Bitcoin daarentegen wel. ’s Ochtends, ’s avonds, doordeweeks, in het weekend, tijdens de feestdagen en noem maar op. Bitcoin doet het op elke dag even snel en zonder problemen.
Onomkeerbaar
In tegenstelling tot een banktransactie — die nog teruggedraaid kan worden maanden nadat de transactie gedaan is, is een bitcoin transactie onomkeerbaar. Dit heeft zowel voor- als nadelen.
Het voordeel is dat je niet opgelicht kunt worden. Als iemand jou een transactie stuurt, kan die persoon deze niet terug draaien, hoe graag hij of zij dat ook wil. Bijkomend nadeel hiervan is natuurlijk dat je een transactie ook niet kan terugdraaien wanneer jij per ongeluk een verkeerd adres hebt ingevoerd.
Privacy
Je hoeft geen persoonlijke informatie te verstrekken bij het gebruiken van bitcoin. Het enige wat je nodig hebt om bitcoin te ontvangen en verzenden is een bitcoin adres en een private key- die bestaat uit een lange regel van letters en cijfers waarmee je toegang hebt tot je bitcoins.
Veilig
Het bitcoin netwerk is cryptografisch. Wanneer je dus een transactie maakt, loop je geen risico dat je identiteit gestolen wordt aangezien er geen gevoelige informatie over het netwerk wordt verstuurd.
Ook is het vrijwel onmogelijk om de blockchain te manipuleren. Je zou dan elke computer over de hele wereld die beschikt over de bitcoin blockchain op precies hetzelfde tijdstip moeten hacken. Dit zijn tientallen miljoenen computers, wat dus vrijwel onmogelijk is.
Natuurlijk is het wel mogelijk dat een hacker jouw computer infecteert met spyware of een keylogger en je private key steelt. De hacker heeft dan toegang tot jouw wallet en al jouw bitcoins. Echter is het sowieso niet slim om je private key op je computer te bewaren, en zijn er genoeg manieren om ervoor te zorgen dat je private key nooit gestolen wordt, zoals bijvoorbeeld met een hardware wallet. Een zeer populaire hardware wallet is de Ledger Nano. Een hardware wallet zorgt ervoor dat je private key nooit in aanraking komt met het internet en dus niet door een infiltrant op je pc gestolen kan worden. Het handige van een hardware wallet is dat je wel gewoon nog steeds gebruik kunt maken van je bitcoins en nog steeds transacties kunt versturen en ontvangen.
Open
Bitcoin is een open systeem en alle transacties zijn publiekelijk, iedereen kan ze zien. Vanwege deze transparantheid kan er dus niet achter de schermen worden gerommeld en worden gemanipuleerd.
Wat is Ethereum?
Als je bitcoin ingewikkeld vindt, zet je dan schrap, want Ethereum is nog een niveau complexer!
In tegenstelling tot bitcoin is het primaire doel van ethereum niet om als betaalmiddel gebruikt te worden maar om gebruik te maken van “smart contracts”, die als doel hebben om de tussenpersoon te vervangen die bij veel transacties voor komt. Smart contracts zijn geprogrammeerde codes die de uitwisseling van geld, eigendom, content, of andere dingen van waarde kunnen vergemakkelijken. Deze contracten werken op de blockchain en zijn dus niet kwetsbaar voor downtime, censuur of fraude, wat bij gewone digitale contracten vaak wel veelvoorkomende problemen zijn.
Ethereum maakt het mogelijk voor ontwikkelaars om decentralized apps (Dapps) te bouwen, en omdat het ethereum protocol ook op een blockchain werkt, worden deze programma’s niet beheerd door een centrale instantie.
In simpele termen kan Ethereum beschreven worden als ‘s werelds eerste gedecentraliseerde supercomputer. Alle informatie die ‘geüpload’ wordt naar de ethereum blockchain zal permanent en voor altijd op de blockchain blijven bestaan.
Hoe werkt Ethereum?
Hier is een voorbeeld om ethereum makkelijker te kunnen begrijpen. Wanneer je met whatsapp een bericht naar iemand verstuurt, gaat dit bericht eerst naar whatsapp’s servers, en wordt daarna pas naar de bedoelde ontvanger doorgestuurd. In andere woorden, de inhoud van je bericht komt in de handen van een centrale beheerder. Dit systeem noemen we gecentraliseerd.
Wanneer je daarentegen een bericht verstuurt met gebruik van een gedecentraliseerde app, wordt je bericht in delen naar een netwerk van onafhankelijke computers verstuurd over de hele wereld, computers die in het bezit zijn van alledaagse mensen. Elke computer werkt mee en ontvangt voor het toevoegen van het bericht aan de blockchain dan een beloning in de vorm van Ethereum (ether). Dat je bericht naar meerdere computers wordt verstuurd betekent overigens niet dat iedereen het kan lezen. De transactie (in dit geval in de vorm van een bericht) is namelijk cryptografisch beveiligd en wordt pas gevormd tot een coherent bericht wanneer het de bedoelde ontvanger bereikt.
Bitcoin vs Ether
Ethereum is net als bitcoin een open-source blockchain netwerk. En alhoewel er meerdere verschillen zijn tussen deze twee grootste crypto’s, is het belangrijkste onderscheid dat ze verschillende doelen voor oog hebben.
Bitcoin biedt maar één specifieke applicatie van de blockchain technologie en dat is: gebruik als betaalmiddel. Ethereum daarentegen, is een platform om apps op te draaien die smart contracts mogelijk maken tussen twee partijen.
In de bitcoin blockchain verdienen miners bitcoin terwijl ethereum miners-je raadt het al- ethereum ontvangen, wat de digitale “brandstof” is die het netwerk aandrijft. Deze brandstof kan gebruikt worden om te betalen voor services en transactiekosten op het ethereum netwerk.
Onthoudt dus goed: Bitcoin en Etheruem hebben verschillende use-cases en vervullen niet dezelfde markt. Ook is het belangrijk om te weten dat bitcoin en ethereum verschillende protocols zijn, je kunt dus geen bitcoin transactie maken naar de ethereum blockchain, of vice versa. Er zijn wel een aantal andere crypto’s die dit proberen te overbruggen door een digitale brug te bouwen van de ene blockchain naar de andere, zoals ARK, en sommige crypto’s zijn bezig met het ontwikkelen van een systeem waarmee bij een transactie van de ene crypto naar de andere crypto en zelfs naar fiat(euro, dollar etc.) wordt geconverteerd, zoals OmiseGo en Request Network.
Waarom zijn Bitcoin en Ethereum belangrijk?
Tegenwoordig wordt er lovend gepraat over blockchain technologie maar toch zijn de meeste autoriteiten, zoals financiële magazines en blogs, banken, en doorgewinterde investeerders sceptisch over Bitcoin en Ethereum. Mede omdat ze de waarde van deze crypto’s niet begrijpen.
Hieronder een aantal redenen waarom bitcoin en ethereum revolutionair zijn:
Gedecentraliseerde vorm van betaalmiddel
Wat deze crypto’s zo interessant maakt is dat ze gedecentraliseerd zijn. Er is simpelweg geen centrale instantie zoals een bank of overheid. In plaats van dat het geld uitgeprint wordt door deze instanties, wordt het geld ‘gesmeed’ door het volk (de miners)
En omdat bitcoin een globaal gedistribueerd systeem is met duizenden nodes (miners), kan het systeem niet stilgelegd worden.
Het is eigenlijk vergelijkbaar met hoe torrenting werkt. Nu is het illegaal in Nederland , maar je hebt net als ik vast weleens gebruik gemaakt van torrents voor het downloaden van films, muziek, of software en dergelijke. Een torrent is een bestand dat opgebroken is in honderden stukken data. Wanneer jij als downloader de verschillende brokken data gedownload hebt, wordt dit tot een geheel bestand gemaakt en kun je je gedownloade film bekijken of muziek beluisteren.
De verschillende brokken data die je gedownload hebt, kwamen niet van één computer, maar van verschillende gebruikers die het bestand, of een deel van het bestand- op hun computer hadden en deze beschikbaar stelden (seeding). Dit maakt het mogelijk om een bestand efficiënter en sneller te downloaden door de last te verdelen over verschillende gebruikers. Bovendien hoeft de originele uploader van het bestand zijn versie van het bestand niet continu beschikbaar te stellen, aangezien duizenden mensen de brokken data van het bestand na het downloaden ervan nu ook op hun computer hebben staan.
Dit is de definitie van gedecentraliseerd, en Bitcoin werkt op dezelfde manier.
Nog een belangrijk voordeel is dat bitcoin censuurbestendig is. Je bitcoin transactie kan door niemand geblokkeerd, gecensureerd of gemanipuleerd worden. Als iemand het er niet mee eens is, kan diegene niks doen. Niemand kan jou tegenhouden om gebruik te maken van het bitcoin netwerk.
In tegenstelling tot andere valuta, ben jij eigendom van je bitcoin. Je kunt niet op een dag wakker worden en zien dat er beslag is gezet op je rekening, of dat deze bevroren is. Bitcoin is het enige elektronische betaalsysteem waarbij jouw account volledig van jou is.
Neem bijvoorbeeld Paypal. Als Paypal op een dag beslist dat je account gebruikt is voor iets waar zij het niet mee eens zijn, hebben ze de autoriteit, en letterlijk het recht om je account te bevriezen zonder jouw toestemming. Dit staat namelijk in hun voorwaarden, en ik kan je vertellen dat dit vaker gebeurt dan je denkt. Het is bij mij namelijk ook gebeurd. Uitbetalingen voor mijn affiliate activiteiten waren te sketchy voor paypal en ze wilden graag weten waar al dat geld vandaan kwam. Met de knip van een vinger kon ik het geld waarvan ik dacht dat het van mij was opeens niet meer gebruiken en werd alles door Paypal bevroren. Pas na een maandenlang proces van verificaties, het verstrekken van officiële documenten. en nagelbijtend afwachten kreeg ik weer toegang tot mijn account.
Ook banken zijn erg fragiel. Hier een perfect voorbeeld om te illustreren hoe kwetsbaar het banksysteem is: Kort geleden hebben een aantal banken hun rekeninghouders verboden om cryptocurrencies te kopen. Bij gebruikers die het wel doen wordt de transactie geannuleerd, of hun account wordt helemaal afgesloten, wat vrij gek is. Want het is tenslotte jouw geld en je mag ermee doen wat je wilt. Maar is het geld dat op je bankrekening staat daadwerkelijk van jou als je niet zelf mag bepalen waar je het voor gebruikt? Eigenlijk niet.
Wanneer je je geld namelijk op een bankrekening hebt staan, heb je je geld feitelijk uitgeleend aan de bank. De bank gebruikt jouw geld nu voor andere zaken zoals investeringen, beleggingen, en het uitbetalen van rente aan andere klanten. Je kunt het geld wel gebruiken, maar alleen als het de bank uitkomt (als elke rekeninghouder tegelijkertijd z’n geld zou laten uitbetalen van de bank, ging de bank failliet). Als je het op deze nieuwe manier bekijkt, is de bank in feite een schuldenaar aan jou ben jij een crediteur. Vandaar ook dat je-hoe minuscuul het ook is-rente ontvangt. Geld is dan misschien wel relatief veilig op een bankrekening, maar vergis je niet in te denken dat je 100% controle hebt over je geld.
We kennen ook allemaal de crisis in griekenland van een aantal jaar geleden waarbij de overheid de rekeningen van rekeninghouders bevroren en zelfs hun geld innamen. Deze actie opende bij miljoenen mensen hun ogen en het vertrouwen in het duizenden jaar oude vertrouwde banksysteem kelderde. Als gevolg schoot de interesse in Bitcoin als een raket omhoog. Het volk realiseerde zich opeens dat een gedecentraliseerd geldsysteem de beste manier is om je geld veilig te stellen, en dat het niet verstandig is om de veiligheid van je bezittingen over te laten aan een derde partij.
Aangezien niemand dus controle heeft over bitcoin, is jouw bitcoin balans beschermd tegen derden. Geen centrale overheid kan jouw bitcoin van je wegnemen of vertellen hoe je er gebruik van moet maken. Dit is het ideale systeem, aangezien je van niks en niemand afhankelijk bent maar letterlijk zelf de bezitter en houder van je rekening bent.
Bitcoin heeft een beperkte voorraad, net als Goud
Veel mensen vinden het nog steeds moeilijk om bitcoin te begrijpen en dan vooral waarom het waarde heeft. Een goede manier op bitcoin te begrijpen is door het te vergelijken met goud.
Net als goud heeft bitcoin een beperkte voorraad, wat betekent dat er niet oneindig bitcoins kunnen bestaan. Het totale aantal bitcoins dat ooit geproduceerd(=gemined) kan worden is 21.000.000 bitcoin. Het klinkt misschien niet als heel veel, maar het is meer dan genoeg.
Op dit moment zijn er ongeveer 16 miljoen bitcoins in omloop, en naar schatting duurt het 125 jaar voordat alle 21 miljoen bitcoins gemined zullen zijn.
Omdat bitcoin een beperkte supply heeft en er precies duidelijk is hoeveel er zullen zijn, is er weinig tot geen risico voor inflatie.
Een grote misconceptie over bitcoin is dat bitcoin limitaties heeft als betaalmiddel juist omdat er een beperkte voorraad is. Echter kan bitcoin uitgedrukt worden tot maar liefst acht cijfers achter de komma. Zo kun je dus een transactie doen van zo klein als 0,00000001 bitcoin. Feitelijk zijn er uiteindelijk dus 2.100.000.000.000.000 oftewel 2,1 biljard eenheden waar transacties gedaan mee kunnen worden. Ter vergelijking: van alle huidige valuta op de wereld is er omgerekend ongeveer 7.600.000.000.000 oftewel 7,6 biljoen euro. 2,1 biljard is dan toch meer dan genoeg denk ik zo!
De kleinste denominatie van bitcoin wordt overigens Satoshi genoemd, naar bitcoin ontwikkelaar Satoshi Nakamoto. In het bovengenoemde voorbeeld van 0,00000001 bitcoin spreken we dus van 1 satoshi of 1 sat.
Universeel en lage transactiekosten
Je kunt op elk moment en overal op de wereld bitcoins verzenden en ontvangen. Je zit niet vast aan landelijke grenzen, vakantiedagen, weekenden en onderhoudsuren zoals bij een bank. En het mooiste is dat er geen bureaucratie is, oftewel geen regels waar je aan verbonden zit.
Zoals ik al eerder zei, ben je volledig in bezit van je eigen geld. Je kunt zelfs je eigen transactiekosten bepalen. Voor een snellere transactie betaal je iets meer, maar als je geld wilt besparen en geen problemen hebt om een uurtje te wachten kun je voor zeer lage kosten je bitcoins verzenden. Wanneer het Lightning netwerk binnenkort in bitcoin wordt geïmplementeerd, zullen transacties vrijwel direct zijn en de kosten worden verlaagd naar niet meer dan een paar cent.
Aangezien bitcoin grenzeloos is kun je bitcoin verzenden naar iedereen op de wereld. Dit is vooral handig voor landen waar bijvoorbeeld inflatie een groot probleem is. Zuid-amerika en dan met name Venezuela is een perfect voorbeeld waar het volk kiest voor het gebruiken van bitcoin boven normaal geld, als gevolg van de financiële crisis waar ze sinds kort mee kampen. Als universeel betaalmiddel maakt bitcoin het voor Venezolanen mogelijk om nog steeds geld uit te geven en internationaal geld te versturen, zonder afhankelijk te zijn van de banken. Internationale bedrijven zoals Apple en Amazon die gewoonlijk geen lokale betaalopties bieden aan Zuid-amerika zouden met behulp van cryptocurrency dus nu wel betalingen van Venezuela kunnen ontvangen.
Oppotmiddel / koopkrachtreserve
Iedereen die investeringen heeft in bijvoorbeeld aandelen of ETF’s, weet dat het best stressvol kan zijn om deze te bezitten. In bijvoorbeeld 2016 kelderde chinese aandelen zo hard dat er grote paniek uitbrak, en ook de Dow jones deed het zo slecht aan het begin van dat jaar, dat veel beginnende investeerders (weak hands) afgeschrikt werden en ze uit paniek hun posities liquideerden met grote verliezen.
Veel chinezen wendden zich tot bitcoin om hun bezittingen hun waarde te laten behouden: ze verkochten hun aandelen en kochten bitcoin. Hoewel bitcoin erg volatiel is, is het sinds de conceptie (genesis block) altijd een betrouwbaar oppotmiddel of store of value geweest. De waarde is altijd hoger geweest dan de beginprijs van 7 cent en in december 2017 haalde bitcoin een all time high van 19.000 dollar. Bitcoin heeft grote ups en downs, maar de historie heeft bewezen dat bitcoin zich altijd weer van diepe dalen herstelt.
Geld verdienen met Bitcoin, Ethereum en andere Cryptocurrency
Virtueel geld kopen lijkt voor velen te riskant. Maar als je naar de feiten kijkt, is het een van de meest lucratieve investeringen die je kunt maken.
Stel dat je 100 euro aan bitcoin had gekocht in 2011 voor een prijs van 30 cent per bitcoin. Vandaag zou dit in totaal 2,9 miljoen euro waard zijn, als we van de huidige bitcoin prijs uitgaan van 8700 euro per stuk.
Zoals we eerder al bespraken kun je niet in een tijdmachine springen om bitcoin in 2011 te kopen. Maar er is op dit moment nog steeds enorm veel geld te verdienen met cryptocurrencies.
De waarde van onze huidige valuta keldert
Heb je je weleens afgevraagd waarom je vroeger meer kon kopen van hetzelfde geld? Dat komt simpelweg doordat onze valuta daalt in waarde. Inflatie heeft ervoor gezorgd dat 1000 euro in 2018 anderhalf maal minder koopkracht heeft dan in 2004.
In de laatste decennia is inflatie veel sneller gegaan vanwege één belangrijke ommekeer in de geschiedenis. Vroeger was de waarde van fiatgeld- in ons geval de gulden-gekoppeld aan goud. Je kon dus bijvoorbeeld 50 gulden inwisselen voor 50 gulden aan goud. De goudvoorraad had een directe band met de guldenvoorraad. En aangezien de goudvoorraad beperkt was, was er ook een beperkt aantal guldens in de economie. Dankzij deze cruciale band was de gulden zeer waardevol omdat er een echt tastbaar goed achter zat. Echter is deze band tussen goud en de gulden in 1971 ontkoppeld, en sindsdien is inflatie steeds sneller gaan groeien.
In principe is gematigde inflatie gezond voor een economie. Het geeft het volk aansporing om hun geld uit te geven en niet op te potten (zoals bij deflatie), wat bevorderend is voor de groei van de economie. Echter moet inflatie niet te snel gaan. Als het geld dat je nu op je bank zet volgend jaar al minder waard is, wat heeft geld bezitten dan überhaupt voor nut? Bij te snelle inflatie gaan mensen op zoek naar andere manieren, andere vormen van betaalmiddelen om hun bezittingen hun waarde te laten behouden. Want niemand wil z’n zuur verdiende geld in waarde zien dalen. Daarom komen we nu aan op een kritieke periode waarin blockchain technologie de wereldeconomie scherp kan veranderen.
Grote multinationals werken mee aan blockchain
Sommige van de grootste bedrijven ter wereld tonen interesse in blockchain en multinationals zoals Amazon, Google, Microsoft, IBM en zelfs Disney werken al aan het creëren van blockchain tools of hebben partnerships gesloten met al bestaande blockchain netwerken. IBM gaat een partnership aan met de populaire cryptocurrency Stellar(XLM), en een bedrijfstak van Disney heeft een eigen blockchain netwerk ontwikkeld vergelijkbaar met ethereum genaamd Dragonchain.
Bosch heeft geïnvesteerd in de DAG-gebaseerde crypto IOTA, een crypto die bedoeld is voor internet of things usecases om apparaten en machines met elkaar over het internet te laten communiceren en automatiseren.
American express, de Royal Bank of Canada en de Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ (BTMU, nummer vier grootste bank ter wereld), hebben partnerships met de cryptocurrency Ripple.
Multi-miljarden bedrijf TrueMoney heeft een partnership met de cryptocurrency OmiseGo.
Request network en Quantstamp zijn een cryptocurrencies die direct gebacked wordt door Y-combinator, een venture capital bedrijf dat bekend staan als investeerder van bedrijven die uitgroeide tot miljoenenbedrijven zoals Dropbox, Airbnb, Reddit, Stripe en Twitch.
Zoals je ziet heeft blockchain dus al aardig wat lawaai gemaakt in verschillende industrieën, en dat de giganten van de wereld interesse tonen in deze briljante technologie is een zeer goed teken.
Digitale valuta zou een vervanger kunnen zijn voor goud
Het klinkt misschien gek, maar het is zeker mogelijk aangezien Bitcoin op dit moment meer waard is dan goud. Voor het eerst in de geschiedenis is de prijs van één bitcoin de prijs van een oz. goud (oz=ounce is de maatstaf van goud) goud voorbij gegaan.
Veel van de vroege investeerders claimde dat bitcoin uiteindelijk goud zou gaan vervangen als alternatieve store of value. Als dat nu nog niet gebeurd is, komt dat niet omdat bitcoin niet geschikt is voor de taak, maar omdat het nog best een ingewikkeld proces is om te investeren in cryptocurrency. Ook is de volatiliteit van de bitcoin prijs een factor die het lastig maakt om bitcoin als een stabiel oppotmiddel te zien.
Maar nu cryptocurrency een market cap heeft die de market cap van goud begint te naderen, wordt het misschien tijd om crypto toch als een betrouwbare investering te gaan beschouwen.
Hoe kun je Bitcoin, ethereum en andere cryptocurrency kopen?
Er zijn verschillende manieren om crypto te kopen, afhankelijk van welke en hoeveel je wilt. Hieronder leg ik de basis uit van het koop proces van bitcoin, Ethereum en ander cryptogeld (altcoins).
Coinbase – Bitcoin kopen op Coinbase
Als je een nieuweling bent in de wereld van crypto, is Coinbase de makkelijkste manier om crypto te kopen.
Coinbase is een online exchange platform waar je geld kunt inwisselen voor crypto, crypto kunt versturen en ontvangen, en kunt gebruiken als opslagplaats voor je crypto. Coinbase heeft een makkelijk te gebruiken interface en app waardoor het voor beginners erg eenvoudig is om crypto te kopen zonder poespas.
Coinbase is ‘s werelds grootste cryptocurrency broker en heeft een userbase van 11 miljoen gebruikers. Hieronder een aantal voordelen en redenen waarom Coinbase zo populair is:
- Eenvoudig interface maakt het makkelijk om cryptocurrency te kopen
- Je hoeft je geen zorgen te maken over veiligheid: Coinbase is verzekerd tot $500.000
- Je kunt niet alleen crypto kopen, maar ook je huidige crypto inwisselen voor euro of dollar
- Gebruiksvriendelijke bijbehorende app. En ook een Coinbase-eigen Wallet app voor je smartphone (Android en iOs)
Hoe koop je bitcoins op Coinbase?
Maar hoe gebruik je coinbase? Ik zal je stap voor stap meenemen door het proces:
Creëer een account
Klik hier om naar Coinbase te gaan en vul je gegevens in om een account te maken. Wanneer je je e-mail geverifieerd hebt kun je inloggen op je account.
Verifieer je bankrekening
Voordat je kunt beginnen met het kopen van crypto moet je nog een paar stappen ondernemen: je zult een bankrekening of creditcard moeten koppelen aan je account. Het verifiëren van een creditcard gaat sneller dan een bankrekening, maar hiermee heb je een limiet van 750 euro per week. Als je een bankrekening koppelt duurt dit ongeveer drie tot vier dagen maar hier zit een limiet aan van maar liefst 100.000 euro.
Als beginnend investeerder ga je waarschijnlijk niet meteen een enorm bedrag neertellen voor crypto, dus voor de meeste voldoet een creditcard prima.
Bevestig je telefoonnummer
Wanneer je inlogt bij coinbase moet je een wachtwoord invoeren en vervolgens een code die je per sms ontvangt, voor extra veiligheid (2-factor authentication). Hierom moet je ook je telefoonnummer bevestigen.
Bitcoin of ethereum kopen op Coinbase
Nadat je alles geverifieerd hebt klik je op trade om je eerste cryptocurrency te kopen.
Je kunt hier kiezen uit meerdere crypto zoals onder andere Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum en Litecoin. Als je zelf nog geen research hebt gedaan of nog niet weet welke crypto je wilt hebben zou ik aanraden om als eerste ethereum of bitcoin te kopen.
Ethereum heeft veel steun van grote corporaties en wordt door veel experts gezien als platform met grote potentie.
Bitcoin is ook een goede keuze omdat deze bewezen heeft zich sterk te houden in de bear market en is van alle crypto’s sinds de market crash van 2018 het minst gedaald ten opzichte van z’n piek.
Typ het bedrag in dat je aan crypto wilt kopen en kies bij Pay with je methode van betaling. Klik op Preview Purchase en vervolgens op Buy.
Zo simpel is het! Je bent nu in het bezit van je eerste crypto.
Als je je crypto wilt versturen naar een andere wallet klik je op Accounts en vervolgens op Verzenden/Send.
Voer het adres is waar je je crypto heen wilt verzenden.
Klik op Continue, voer je 2-step verification code in die je ontvangt als SMS of in je Authenticator app en klik op Confirm.
Nadat je op Confirm hebt geklikt zal de transactie worden bevestigd door ethereum of bitcoin miners. Dit duurt meestal een paar minuten tot een halfuur, afhankelijk van hoe druk bezet de blockchain is op dat moment.
Om je euro’s op te nemen uit je wallet en op je bankrekening te laten storten doe je hetzelfde maar klik je in plaats van Verzenden onder je EUR wallet op Opnemen/Withdraw.
Wil je crypto op je mobiel kunnen kopen? Dan kun je de Coinbase app downloaden voor op Android of iPhone. De app is net zo intuïtief als de coinbase website en maakt het makkelijk om waar je ook bent crypto te kopen en te verkopen.
Litebit
Coinbase maakt het zeer makkelijk om crypto te kopen, maar is vrij beperkt aangezien je er maar een klein aantal verschillende cryptocurrencies kunt kopen. Litebit.eu is even makkelijk te gebruiken maar heeft een veel groter assortiment aan crypto: meer dan 40 verschillende soorten.
Registreren bij Litebit
Klik hier om naar Litebit te gaan en klik rechtsboven op Registreren. Vul je gegevens in, maak je account aan, en verifieer vervolgens je email adres door op de link te klikken die je in de email ontvangt.
Bankrekening verificatie
Om te beginnen met het kopen van crypto op Litebit moet je een aantal stappen ondergaan. Ten eerste moet je je bankrekening verifiëren. Dit is erg simpel: je hoeft alleen maar een iDeal betaling te doen van 1 cent om te bewijzen dat het jouw bankrekening is.
Tier verificatie
Om crypto te kunnen kopen moet je minstens de stappen van Tier 1 verificatie ondergaan. Dit houdt in dat je je telefoonnummer moet verifiëren via SMS. Als je van plan bent meer dan 350 euro per dag uit te geven aan crypto moet je ook adresverificatie tonen om zo in Tier 2 te komen.
Er zijn in totaal drie Tiers(=niveaus). Ben je geverifieerd voor Tier 1 dan mag je 350 euro per dag uitgeven, Bij Tier 2 500 euro per dag, en bij Tier 3 35.000 euro per dag. De verificaties zien er als volgt uit:
Tier 1: Telefoonverificatie. Verificatie van je telefoonnummer door middel van een SMS.
Tier 2: Adresverificatie. Je upload een document waar je adres op staat. Zoals bijvoorbeeld een telefoonrekening, rekeningafschrift, belastingbrief etc.
Tier 3: Paspoortidentificatie. Je uploadt een foto van de voor- en achterkant van je identiteitskaart, en een foto van jezelf waarbij je je paspoort vasthoudt.
De meesten zullen genoeg hebben aan Tier 1 of 2. Ik zou afraden om grote bedragen aan crypto uit te geven als je pas een beginner bent.
Bitcoin kopen op Litebit/Ethereum kopen op Litebit
Cryptocurrency kopen op Litebit is vrijwel even makkelijk als op Coinbase. het handige van Litebit is echter dat je gewoon met iDeal kunt betalen.
Klik op Bitcoin of Ethereum.
Vul vervolgens het bedrag in dat je aan bitcoin wilt kopen.
Klik op LiteBit wallet (als je al een eigen bitcoin wallet hebt klik je op externe wallet en voer je je adres in).
Kies je betaalmethode en klik daarna op volgende. Voltooi je gekozen betaling
En klaar is kees! Zo zie je maar hoe makkelijk het is om bitcoin te kopen op Litebit.
Nu ga ik je laten zien hoe je Ethereum kunt kopen op Litebit en het rechtstreeks in je eigen ethereum wallet kunt ontvangen.
Ethereum kopen op Litebit
Om Ethereum te kunnen ontvangen in je eigen wallet moet je eerst een Ethereum wallet aanmaken. Je kunt ervoor kiezen om vanaf desktop of vanaf je smartphone een wallet te maken. We gaan beide opties bespreken.
Voor beginners zal ik aanraden om een wallet te maken vanaf je smartphone aangezien dit proces veel simpeler is. We bespreken eerst de desktop wallet. Of scroll naar beneden om te lezen hoe je een ethereum wallet maakt op mobiel (klik hier om naar beneden te scrollen).
Hoe maak je een Ethereum wallet op Myetherwallet? (Desktop)
Ga naar Myetherwallet.com.
Klik op Create a New Wallet.
Nu zul je een slideshow te zien krijgen waarin je uitleg krijgt over het bewaren van je wallet en de veiligheid hiervan. Klik op Next totdat je bij het einde komt en klik vervolgens op Get Started.
Nu kom je bij een menu waar je kunt kiezen uit drie opties om een wallet te maken. MEWconnect, By Keystore File en By Memonic Phrase. Ik zal even uitleggen wat de verschillen tussen deze opties zijn.
Maak je een wallet met de MEWconnect optie, dan kun je toegang krijgen tot je wallet vanaf de bijbehorende app op je mobiel (Android en iOS).
De Keystore optie betekent dat je een bestand download waarmee je toegang kunt krijgen tot je wallet.
Met de Mnemonic Phrase optie kun je toegang tot je wallet krijgen door middel van een seed/wachtwoord bestaande uit 12 of 24 willekeurige woorden.
De optie die ik vaak aanraad aan beginners is de MEWconnect optie. Maar omdat we nu een wallet maken via desktop kiezen we voor de By Mnemonic Phrase.
Bovenaan zie je een melding dat deze methode niet aangeraden is omdat deze minder veilig is dan anderen. In principe is de methode veilig genoeg zolang je je wachtwoord goed verborgen houdt. Wil je wel een veiligere manier? Bekijk dan de methode hieronder om vanaf je smartphone een Ethereum wallet te maken.
Schrijf je Mnemonic phrase op op papier en als je wilt kunt je ervoor kiezen om nog een extra Password te maken.
Klik nu op Access My wallet.
Klik Op Software en vervolgens op Mnemonic Phrase en Continue.
Typ de 12 of 24 woorden in die je net hebt gegenereerd en klik het bovenste adres aan. Vink aan dat je de termen accepteert en klik op Access My Wallet.
Nu zit je in je ethereum wallet. Het adres dat je linksboven ziet is jouw eigen adres waar je ethereum heen kunt sturen om in je wallet te ontvangen.
Hoe maak je een Ethereum wallet vanaf je telefoon?(sla over als je al een wallet op desktop hebt gemaakt)
Download de Coinbase wallet app op je smartphone. Klik hier voor Android of klik hier voor iOS.
Open de Coinbase app en klik op Create a new wallet. Accepteer de algemene voorwaarden en de privacy policy en creëer een username voor je wallet.
Nu kom je Bij Het Protect You Wallet menu en kun je een kiezen hoe je je wallet wilt beveiligen. je kunt ervoor kiezen om je vingerafdruk of Face ID te gebruiken, afhankelijk van je type telefoon. Of om gewoon een ouderwetse pincode te creëren. Maak je keuze en ga naar de volgende stap.
Hierna krijg je een menu te zien waarin staat dat je een backup moet maken van je recovery phrase (seed). Kies ervoor om je seed handmatig te back-uppen (opschrijven op papier), of op te slaan in de cloud. Ik zou aanraden om het gewoon op papier op te schrijven aangezien dit een stuk veiliger is.
Als je alle stappen zorgvoldig gevolgd hebt zit je nu in de wallet.
Om crypto te ontvangen klik je op Transfer coins. Kies daarna de optie From another wallet, en kies vervolgens voor bitcoin of ethereum. Nu krijg je een adres te zien. Dit adres voer je in als ontvangstadres als je bitcoin koopt op litebit (of van een andere verkoper).
Als je kiest voor bitcoin krijg je de optie om bitcoin te ontvangen op een Segwit of Legacy adres. Kies hier voor het Segwit adres aangezien de meeste exchanges tegenwoordig deze methode gebruiken.
Hoe koop je Ethereum op Litebit?
Ga naar Litebit.eu en klik op Ethereum.
Typ het bedrag in dat je aan ethereum wilt kopen. Klik op Externe wallet en voer bij ontvangstadres de lange code van je Myetherwallet of je Coinbase wallet (het adres begint met 0x).
Klik op Volgende en rond de betaling af
Na ongeveer vijf tot tien minuten zul je de ethereum ontvangen hebben. Om je balans te bekijken ga je naar etherscan.io en typ je je ethereum adres in. Als het goed is staat er een inkomende transactie bij die geverifieerd aan het worden is of al geverifieerd is door de blockchain. Dit is de ethereum die je net gekocht hebt.
Hoe koop je andere altcoins op Litebit en stuur je ze naar je eigen wallet?
Altcoins zoals XEM, Lisk en Waves hebben ieder een eigen wallet die je kunt downloaden op hun eigen websites of Githubs. Als je dat te ingewikkeld of te veel werk vindt, kun je ook gewoon de crypto die je koopt rechtstreeks naar de wallet in je exchange account (zoals Binance) sturen. De meest populaire en betrouwbare exchanges zijn op dit moment Coinbase en Binance. Hieronder leg ik je uit hoe je crypto kunt kopen op litebit en rechtstreeks naar je binance account kunt sturen.
Binance – Een binance account maken
Binance is op dit moment de grootste cryptocurrency exchange ter wereld. Eerst zal ik even uitleggen wat een exchange is. Een exchange is een platform waar je verschillende cryptocurrencies kunt inwisselen voor andere cryptocurrency (trading).
Heb je bijvoorbeeld Bitcoin en wil je Lisk kopen, dan stuur je je Bitcoin naar je Binance account en plaats je een order voor Lisk in het BTC/LISK orderboek. Wanneer er iemand anders is die een order plaatst die matcht met jouw order, ontvang jij de Lisk coins van deze persoon en ontvangt die persoon jouw Bitcoin.
Dit noemen we een trade. Hoe snel jouw order wordt vervuld hangt af van de prijs die je aanbiedt voor Lisk en hoe dichtbij deze bij de marktprijs ligt, en hoeveel vraag en aanbod er is.
De meeste altcoins op exchanges zijn trading pairs van bitcoin of ethereum en niet met dollar of euro. Dit betekent dat je op een exchange alleen altcoins kunt kopen als je in bezit bent van bitcoin of ethereum. Er bestaan wel exchanges waar traden met USD (dollar) mogelijk is, maar deze zijn vaak beperkt tot een klein aantal crypto’s (de Coinbase Pro exchange), of hebben een lastig verificatieproces (de Kraken exchange).
Het handige van Binance is dat je niet verplicht bent om verificatie documenten aan te tonen om te kunnen traden, iets wat bij bijvoorbeeld Bittrex wel verplicht is. Vandaar dat Binance de beste exchange is voor beginners.
Registreren op binance
Klik hier om naar Binance.com te gaan. Met de alvast ingevoerde referral ID krijg je 5% korting op trading fees. Vul je gegevens in, klik op Create Account en verifieer vervolgens je e-mailadres.
Eenmaal ingelogd is het aan te raden om tweestapsverificatie te activeren voor extra veiligheid, alhoewel het niet verplicht is.
Cryptocurrency kopen op Litebit en versturen naar Binance
Dit proces is voor elke altcoin hetzelfde, maar voor het gemak gebruik ik in dit voorbeeld de cryptocurrency ZRX:
Klik in je Binance account bovenin op Wallet en vervolgens op Exchange Wallet.
Klik op Deposit en typ ‘ZRX’ in (of een andere crypto die je van plan bent te kopen) en klik erop.
Als het goed is zie je nu een ZRX deposit Address staan. Kopieer deze.
Ga naar LiteBit en klik op Toon alle 47 cryptocurrencies en vervolgens op het ZRX icoon.
Vul het bedrag in dat je aan ZRX wilt kopen. Klik vervolgens op Externe wallet en onder Ontvangstadres plak je nu het deposit adres dat je net gekopieerd hebt van Binance.
Klik op Volgende en rond de bestelling af.
Na een paar minuten zul je je crypto in je binance deposits zien staan. Het kan even duren voordat de transactie door de blockchain geverifieerd wordt en het daadwerkelijk in je Binance wallet wordt geplaatst. Dit duurt ongeveer tien minuten tot een halfuur en wanneer alles bevestigd is zie je je ontvangen crypto staan onder Wallet -> Exchange Wallet
Zo simpel is het! Zoals ik al zei is dit proces voor elke cryptocurrency hetzelfde. Je kunt dit dus toepassen op elke cryptocurrency die je op Litebit kunt kopen (met uitzondering van een paar altcoins die niet op Binance beschikbaar zijn).
Laatste Woord
Hopelijk heb je iets van deze crypto gids opgestoken en zul je net als ik helemaal geobsedeerd zijn door crypto en de mogelijkheden ervan. Nieuwe technologie is altijd erg spannend wanneer het in de beginfase zit, en ik geloof echt dat als we nu nog in de early adopter fase van deze innovatieve technologie zitten. Kortom, er is nog enorm veel groei mogelijk!
Maar nogmaals, wees voorzichtig met het teveel investeren in deze markt. De markt is erg volatiel en bovendien ook ongereguleerd, wat betekent dat er veel marktmanipulatie aan de gang is waardoor de prijzen van crypto enorme zwiepen kunnen maken. Houd het als beginnende investeerder dus bij kleine bedragen en investeer niet in overduidelijke ponzi schemes!
Geef een reactie